Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

L'Ajuntament de Manresa inicia una nova actuació de millora de l'arbrat del Passeig Pere III

L'Ajuntament de Manresa inicia una nova actuació de millora de l'arbrat del Passeig Pere III


28/01/2018

En aquesta fase se substituiran 10 arbres. Els treballs duraran tres setmanes i tenen un cost d’uns 33.000 euros. Aquest treballs són la continuació de la primera part de l’actuació que es va iniciar l’any passat amb la substitució de cinc arbres

 

L’Ajuntament de Manresa ha iniciat avui una nova actuació per millorar l’arbrat del Passeig de Pere III, amb al substitució de 10 nous exemplars de plàtan. Aquests treballs són la continuació de la primera part de l’actuació que es va iniciar l’any passat amb la substitució de cinc arbres. Aquestes actuacions són la conseqüència del resultat d’un informe tècnic que va encarregat la Unitat de Parcs i Jardins de la regidoria de Qualitat Urbana i Serveis per conèixer l’estat de l’arbrat d’aquest important i concorregut vial situat al centre neuràlgic de la ciutat.

 

L’informe tècnic va consistir en una revisió dels plàtans del Passeig, amb un estudi del seu estat de salut, l’avaluació del risc i la previsió de les seves perspectives de futur. Igualment, aquest estudi marca les premisses a seguir sobre l’arbrat existent amb l’objectiu de poder gestionar aquest patrimoni en el temps. D’acord amb els resultats de l’informe, es van establir unes prioritats de renovació de l’arbrat de cara als propers 12 anys.

 

Aquestes prioritats indicaven que en aquest període de 12 anys s’haurien de renovar 161 unitats d’arbres existents i que, entre els arbres avaluats, els que disposen d’un pitjor estat de salut són els existents al primer tram, entre la muralla de Sant Domènec i la plaça de Crist Rei.

 

 

Substitució de 10 unitats al primer tram

 

L’actuació que s’ha iniciat aquest dilluns es concentra al primer tram del passeig Pere III, entre Crist Rei i El Casino. Concretament, s’efectuarà la renovació d’unitats de plàtans (platanus acerifolia). Els treballs tenen una durada de tres setmanes i un cost previst d’uns 33.000 euros.

 

Els treballs consisteixen en la tala dels arbres, seguidament s’efectuarà la demolició del paviment de llamborda i formigó existent al llarg de tot el tram on es renoven aquests deu arbres,  per tal de millorar el terreny de la franja de plantació amb terres vegetals i substrats de plantació que facilitin el desenvolupament de l’arbre.

 

Igualment i amb l’objectiu que les arrels dels nous arbres no afectin als paviments, es col·locarà una làmina de polietilè per tal de conduir-les en profunditat. Posteriorment es tornarà a pavimentar amb la mateixa forma  i material per mantenir la imatge homogènia d’aquest tram del Passeig. Finalment es plantaran noves unitats de plàtans (platanus acerifolia) de mides considerables i perfectament formats  (entre 4 i 5 metres d’alçada i 30 cm. de perímetre).

 

Els cinc arbres plantats l’any passat, han arrelat correctament.

 

Aquest matí s’ha fet la presentació de l’actuació, a càrrec del regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis, Jordi Serracanta, i la presència també de la vicepresidenta de l’associació de veïns del Passeig i Rodalies, M. Carme Prunés. Serracanta ha explicat que “els plàtans del Passeig són arbres que ja fa dècades que són a la nostra ciutat, i després de l’anàlisi a fons que es va dur a terme, es va decidir fer la substitució d’una part de l’arbrat per raons estrictament de seguretat, en el marc del pla de xoc de millora de l’espai públic”. Segons Serracanta, “després de molts anys, els plàtans estan podrits i buits per dins. Tenen unes dimensions grans, però sense una estructura interna forta, i per això hi ha risc important que pugui haver-hi algun problema, especialment en casos de meteorologia extrema, com ara ventades o pluges fortes. Per això s’han de substituir”. Ell mateix ha explicat que a banda de la substitució de l’arbre, les feines inclouen “la reposició de les lloses del voltant i l’escocell”. Segons ell, “tots ens estimem el Passeig amb l’aliniament dels arbres, i la substitució tindrà impacte visual. Per això ho fem paulatinament, i amb arbres que ja tenen uns anys de vida, tot i que són inicialment són més prims que els exemplars actuals, alguns dels quals tenen 80 o 100 anys”.

Amb la col·laboració de:
Campus Manresa - | Mapa web