Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

Les primeres "Llegendes de Manresa", de l'artista Jofre Oliveras, ja es poden veure a la Plaça de l'Ajuntament

Les primeres "Llegendes de Manresa", de l'artista Jofre Oliveras, ja es poden veure a la Plaça de l'Ajuntament


30/07/2018

El projecte s’emmarca dins dels actes de MUR, Manresa Art Urbà i té per objectiu crear un itinerari que promogui el turisme cultural a la zona del Centre Històric de la ciutat

 

“Llegendes de Manresa” és un projecte artístic de Jofre Oliveras, especialista en treballar en espais públics a través del mural, l’escultura i la instal·lació. Les seves obres sempre estan inspirades per l’entorn on les realitza i crea patrons visuals que estan inspirats en la natura. L'obra es planteja des de la simbologia clàssica i dels elements visuals, ja que a través dels símbols es troba un llenguatge que pot expressar un gran contingut de significats i interpretacions.

 

Els objectius d’aquesta proposta són crear obres d’art de referència internacional amb un gran valor d’integració a l’espai i, generar un projecte de ciutat on els veïns se sentin participants en la definició de les històries.

 

Les obres que es plantegen dur a terme són de materials ceràmics i es col·loquen a l’espai mitjançant una petita perforació a la paret. Les ceràmiques són molt resistents a les inclemències del pas del temps, tenen un alt grau de perdurabilitat i són molt fàcils de restaurar.

 

Els referents que extraiem per aquest projecte són el conjunt de “Llegendes de Girona”, que des de temps remots es van anar creant aprofitant les diferents peculiaritats arquitectòniques de la ciutat i dels elements escultòrics que es troben repartits pel Barri Vell.

 

Les llegendes són un conjunt de relats populars i en aquest sentit s’involucrarà als veïns per definir les històries segons les seves vivències.

 

Itinerari urbà


Es proposa fer un nou recorregut per les diferents places del Centre Històric amb la finalitat de crear un conjunt d’instal·lacions escultòriques que promoguin el turisme cultural de la ciutat. En declaracions, l’artista Jofre Oliveras ha exposat que la idea d’intervenció té a veure amb una llegenda de la ciutat; i que través de l’imaginari de les llegendes es proposen diferents històries populars que expliquen, de forma fictícia, un petit relat que tingui a veure amb un context històric real.

Així doncs, “Llegendes de Manresa” seguirà el següent itinerari:

 

- Plaça de l’Ajuntament

 

- Plaça Sant Miquel

 

- Plana de l’Om

 

- Plaça Augell

 

- Plaça Clavé

 

- Plaça Sant Domènec

 

- Plaça del Mercat

 

- Plaça Europa

 

- Plaça Sant Ignasi Malalt

 

En algunes ocasions les intervencions són més visibles buscant l’impacte visual, però en la majoria d’ocasions són molt subtils buscant punts semi ocults, que puguin passar desapercebudes i s’hagin de buscar intencionadament.

 

La Plaça de l’Ajuntament i les papallones


Els elements que es poden observar són unes papallones que estan repartides per tota la plaça. El seu autor, Jofre Oliveras, ha comentat que la idea va sorgir perquè volia relacionar el procés de transformació de les papallones amb el procés de construcció de la ciutat després de la Guerra dels Francesos -que va tenir lloc al 1808-, moment en què la ciutat va quedar en runes. També ha explicat que el simbolisme d’aquests dos conceptes és aquest poder transformador, de canvi profund, de l’equilibri, la regeneració i el valor guerrer.

 

Amb la col·laboració de:
Campus Manresa - | Mapa web