Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

El Manresa Rugby Club presenta el "Quad Rugby", una modalitat per a persones amb discapacitat

El Manresa Rugby Club presenta el "Quad Rugby", una modalitat per a persones amb discapacitat


04/10/2018

El rugbi en cadira de rodes és un joc creat per a persones amb discapacitat física. És el segon club de Catalunya que ofereix aquesta opció. Avui s’ha presentat al pavelló de l’Ateneu Les Bases.

 

El Manresa Rugby Club ha engegat una secció de Quad Rugby, la pràctica d’aquest esport en cadira de rodes. La idea va sorgir va sorgir la temporada passada amb el desig de portar el rugbi un pas més enllà.


El Manresa Rugby Club esdevé el segon club de Catalunya a oferir aquesta opció. L’Ajuntament de Manresa ha cedit espai en al pavelló de Ateneu les Bases per poder entrenar, i a inicis de setembre va arrencar la temporada de la nova secció.

 

Una de les principals dificultats del projecte són les cadires de rodes utilitzades en aquest esport que tenen un preu elevat, però s’ha aconseguit dos suports importants:

 

- D’una banda la Federació Catalana d’Esport Adaptat de Catalunya (FCEDF), que va cedir cadires perquè el club pogués arrencar.

 

- Caixabank, que ha fet una aportació al club que permetrà comprar dues cadires de rodes esportives.

 

L’objectiu al qual s’enfronta la secció durant la seva primera temporada és consolidar un grup de persones prou nombrós i preparat per a poder plantejar-se competir.

 

El Quad Rugby, modalitat en cadira de rodes, és un joc creat per a persones amb discapacitats severes que tenen afectades almenys 3 de les 4 extremitats; com per exemple les tetraplegies, amputacions, acondroplàsies, paràlisi cerebral, etc. Es juga en una pista de bàsquet en modalitat mixta de 4 contra 4 i, a diferència contrari del rugby convencional, no s’utilitza la pilota ovalada, sinó una de vòlei. Per anotar els punts cal travessar la línia de fons delimitada entre 2 cons amb la pilota controlada i, si el jugador que té la pilota té un màxim de 10 segons per botar-la o passar-la i l’equip té un màxim de 40 segons de possessió per finalitzar la jugada, 12 dels quals són per travessar mig camp; un cop passat el mig camp no es pot tornar a travessar-lo enrere.

 

En els diferents esports adaptats els jugadors estan sotmesos a unes proves de classificació que, depenen de la mobilitat i habilitats del jugador, donen com a resultat una puntuació o una altra. Pel que fa al Quad Rugby, podem trobar d’una banda els defensius, que són els jugadors amb més afectacions, i les puntuacions van des de 0,5 fins a 1,5; i, de l’altra els ofensius, que són els jugadors amb menys afectacions, i les puntuacions van des de 2,0 fins a 3,5.

 

Pel que fa a les cadires de rodes també n’hi ha de 2 tipus; les defensives, que estan pensades per als jugadors menys ràpids, àgils i amb menys destresa i control de la cadira, on destaca el “bumper” frontal que s’utilitza per bloquejar i dificultar el joc dels jugadors rivals; i les ofensives, que estan pensades per als jugadors més ràpids, àgils, amb més destresa i control de la cadira, que està reforçada per resistir impactes i ovalades frontalment per evitar ser bloquejades.

 

Coincidint amb un dels entrenaments, la presentació s’ha fet aquesta tarda al pavelló de l’Ateneu Les Bases. Hi ha assistit el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta; el president del Manresa Rugby Club, Lluís Jou; el capità i responsable de la secció Quad Rugby, Axel Libori; i el representant de l’Obra Social La Caixa i sots director de l'oficina del Passeig Pere III, David Sánchez.

 

El regidor d'Esports de l'Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta ha assenyalat que “l'òptica de l'Ajuntament és portar el màxim d'esdeveniments esportius a la ciutat” i que “en el món del rugbi ha estat possibe gràcies a la proposta de realitzar aquest esport en cadira de rodes”. S'ha referit al pavelló de l'Ateneu Les Bases com “el lloc perfecte on entrenar” i ha afegit que “l'esport és molt important i potent pels discapacitats i un gran exemple de superació”. Per últim, ha volgut agrair a l'Obra Social La Caixa per la seva implicació en aquest projecte i en d'altres que també hi col·labora.

 

Al seu torn, David Sánchez ha manifestat que és un plaer poder col·laborar en aquest projecte perquè “el suport és un dels àmbits de patrocini de la pràctica esportiva” i ha afirmat que “l'Obra Social La Caixa té entre els seus objectius principals ajudar a tirar endavant qualsevol ideea que suposi tenir una millor qualitat de vida”.

 

El president del Manresa Rugby Club, Lluís Jou, ha explicat que “les cadires de rodes que fan servir són diferents perquè han de permetre xocar sense caure” i que “la idea de portar la pràctica del Quad Rugby a Manresa va ser de l'Axel Libori, capità i responsable de la secció”. Libori,per la seva part, ha comentat que porta tres anys practicant aquest esport en un club que va fundar un company de feina a Barcelona i, que actualment compagina l'entrenament al club barceloní i al club manresà, on hi entrena un cop a la setmana.

Amb la col·laboració de:
Campus Manresa - | Mapa web