Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

Ciutadans d'un món millor


Diu el reconegut historiador Yuval Noah Harari que si algú et descriu com serà el món a mitjans de segle i no et sembla ciència-ficció, és que aquesta descripció és errònia. Així és, ningú no sap com serà el futur en les properes dècades, ens costa fins i tot d’imaginar. Però, per la velocitat i la magnitud dels canvis i avenços que ja fa temps que observem, podem intuir que ens trobarem en escenaris enormement diferents als que ara coneixem, en els que els límits entre els mons físic, digital i fins i tot biològic s’esvaeixen.

Serà en les properes dècades quan els nens i nenes d’avui viuran la seva etapa adulta i desenvoluparan una carrera professional que ja no serà lineal ni única, sinó composada per etapes amb diferents tipus i intensitats d’activitats, entre la feina, l’aprenentatge i l’oci. Algunes d’aquestes persones assumiran lideratges i tindran la responsabilitat extraordinària de prendre decisions per millorar el món.

Davant la incertesa del futur, no només professional sinó a tots nivells, ens cal posar el focus en les capacitats humanes fonamentals. Hem d’ajudar aquests nens i nenes a crear una base sòlida per conèixer-se a ells mateixos i els seus valors, per comprendre altres persones i saber-hi col·laborar, per reconèixer les emocions i gestionar-les en positiu, per ser curiosos i observar el món, per imaginar i ser creatius, per reflexionar de forma crítica, per saber com aprendre i no perdre’n mai les ganes, per ser flexibles però alhora constants, per ser exigents i mantenir l’auto-exigència, i per saber recuperar-se dels inevitables daltabaixos de la vida.

Un món nou, millor que el que tenim, és possible, i l’esperança per a aquest futur recau en els nens i nenes d’avui. Seran persones amb valors molt ferms, que es reconeixeran com a ciutadans d’un món global, interconnectat i sostenible. Persones inquietes i actives, que es reinventaran quan calgui, sense perdre de vista el seu propòsit vital. Persones motivades per millorar les coses i que tindran la capacitat d’aplicar els seus coneixements i la ciència, la tecnologia i la innovació per resoldre grans reptes, treballant en equip.

És la nostra responsabilitat donar ara, a aquests adults del demà, els instruments que els ajudin a viure la millor i més feliç de les vides, a tenir èxit en allò que emprenguin, sigui el que sigui, i a convertir-se en ciutadans i líders d’un món millor.

El llibret “Talents per al segle XXI” vol ser una eina per iniciar aquesta reflexió en els espais educatius. 

Mercè Gamell Andreu - Formadora a Racó de Talents (www.racodetalents.com)

Setembre de 2020 

Podeu descarregar-lo en format PDF clicant sobre la imatge.


Amb la col·laboració de:
Campus Manresa - | Mapa web