Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

L'Observatori de la Recerca de la Catalunya Central


Junts impulsem la recerca i la innovació

L’Observatori de la Recerca de la Catalunya Central (ORCC) és una iniciativa de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (UPC) que té per objectiu fer visible la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+I) d’aquest territori per:

-Posar a disposició de la comunitat científica, política, empresarial i de la societat en general, un informe amb indicadors de recerca homologats sobre l’estat de l’activitat investigadora de la Catalunya Central.

-Conèixer el potencial econòmic del territori.

-Mostrar l’impacte de la recerca i potenciar l’impuls i/o reorientació de l’activitat en benefici de la indústria 4.0.

Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració d’institucions del territori. Va néixer l’any 2012 de la mà del catedràtic de la UPC Manresa, Xavier de las Heras, amb la finalitat de publicar informes anuals de l’indicador bibliomètric “Índex h5”.

En les darreres tres edicions s’hi han incorporat indicadors homologats per l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) referents a la investigació que es duu a terme als centres universitaris, als centres sanitaris i als centres de recerca i tecnològics de la Catalunya Central, entesa com la suma de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, l’Osona i el Solsonès.

Fins ara s’han presentat vuit edicions de l’Observatori i en la d’aquest any 2020 continua el salt significatiu de l’edició anterior. En concret, s’accentua el caràcter transversal de la visió sobre la Catalunya Central, perquè incorpora dades i mapes de les empreses innovadores, que són un element clau en el progrés econòmic i social d’una regió. Així focalitza en sis àmbits el seguiment d’indicadors homologats internacionalment en l’impacte de la recerca, la transferència de coneixement i la innovació.

L’ORCC es configura doncs com un informe singular centrat en aspectes claus per a una ciutadania vinculada a la societat del coneixement. En aquest sentit, el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC), aprovat el juny de 2020, ha de permetre crear el marc de referència de les futures polítiques en matèria d'universitats, recerca i innovació que contribueixin al fet que el percentatge d’activitat econòmica basada en coneixement se situï en valors comparables als dels països capdavanters.

 


L’actual pandèmia de la COVID19 ha posat de manifest, ara més que mai, la importància de les activitats científiques i tecnològiques per a la societat. Per aquest motiu us convidem a veure la presentació de l’Informe 2019 al nostre canal de YouTube.

Montserrat Méndez Planell, Cap de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa.

Febrer 2021

Amb la col·laboració de:
Campus Manresa - | Mapa web