Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

La consellera Capella visita les obres de la nova passera sobre la C-55 i anuncia que entrarà en funcionament l'octubre

La consellera Capella visita les obres de la nova passera sobre la C-55 i anuncia que entrarà en funcionament l'octubre


02/08/2023

La nova infraestructura per a vianants i ciclistes sobre la C-55 uneix el barri de Cal Gravat i el polígon de Bufalvent. El Departament també ha anunciat projectes llargament reivindicats a la ciutat com un nou eix per a vianants i ciclistes a la Carretera del Xup, la rehabilitació del pont de Sant Francesc i el nou enllaç de Bufalvent a la C-55.

 

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha comprovat avui sobre el terreny, juntament amb l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, l’evolució de les obres de construcció de la passarel·la sobre la carretera C-55 que unirà el barri de Cal Gravat i el polígon de Bufalvent. Aquesta actuació permet afavorir la mobilitat descarbonitzada i activa, en facilitar el pas de vianants i ciclistes en condicions de seguretat. L’obra, finançada com a part de la resposta de la Unió a la pandèmia de Covid-19 mitjançat el Programa Operatiu FEDER 2014-2020, compta amb un pressupost de 650.000 euros i és previst que entri en funcionament aquest octubre.

 

En la visita, també hi ha assistit el regidor d’Urbanisme i Mobilitat de Manresa, Carles Garcia Estany, així com altres representants del Govern català i del Consell Comarcal del Bages.

 

Capella ha emmarcat l’actuació “en la prioritat del Govern, en l’àmbit de les carreteres, de treballar per una xarxa viària més segura, polivalent, sostenible i saludable”. Així, “volem que la xarxa viària respongui a les demandes de totes els modes de transport, prioritzant aquells que han estat més desatesos”, en els últims anys, “i que ara recuperem”, com la mobilitat a peu i en bicicleta.

 

La consellera ha remarcat que la nova passarel·la facilita la mobilitat al polígon de Bufalvent i l’ha posada com a “exemple de les actuacions del Departament de com recosim les ciutats al llarg del país”. Ha explicat que “els sectors d’activitat econòmica sovint han quedat desconnectats de la ciutat per la xarxa viària principal” i, amb aquesta actuació, “eliminem una barrera”; així, “estem recosint i fent  possibles els desplaçaments a peu i en bicicleta amb comoditat i seguretat”.

 

L’estructura tindrà prop de 50 metres de longitud i 3 d’amplada i s’està construint adjacent al pont de la carretera BV-1225 sobre la C-55. La nova passera per a vianants i ciclistes connectarà amb el camí existent que transcorre paral·lel al traçat de la BV-1225. Recentment, s’ha instal·lat l’estructura metàl·lica sobre els pilars de la passera, i aquesta setmana s’efectuarà la prova de càrrega. En les setmanes següents, es duran a terme les tasques de disposició d’enllumenat, jardineria i acabats.

 

 

Tres nous projectes, molt reivindicats

 

La consellera Capella també ha anunciat tres nous projectes, llargament reivindicats a la ciutat. En primer lloc, el condicionament de la Carretera de Manresa al Xup (C-37z) amb un nou eix per a vianants i ciclistes des del barri del Xup al pont de Sant Francesc. L’actuació abastarà un tram d’1,6 quilòmetres i permetrà facilitar la connexió dels barris de l’entorn amb el centre del nucli urbà. Es preveu la construcció d’una vorera compartida per a vianants i ciclistes situada al costat del carril esquerre i millorar les interseccions existents, com la del barri del Xup i la de la carretera C-1411b. En aquests moments, s’està licitant la redacció del projecte.

 

En segon lloc, la consellera ha explicat el projecte —que actualment ja està en redacció— per rehabilitar el pont de Sant Francesc. S’ampliaran les voreres a 1,5 metres útils, tot respectant l’estètica del voladiu i reproduint de manera fidedigne la barana. A més, està previst col·locar un ampit urbà per separar el trànsit rodat dels vianants.

 

I, en tercer lloc, ha detallat que està en licitació la redacció del projecte que definirà constructivament una nova rotonda a l’enllaç de Bufalvent, en sentit ascendent, entre el pas superior que creua la carretera C-55 i el mateix polígon industrial. Es construirà igualment un nou ramal que connecti la nova rotonda amb la C-55, en sentit nord i, d’altra banda, es millorarà la sortida des de la carretera C-55 cap al barri dels Trullols en sentit descendent per a facilitar la maniobra de gir.

 

 

“Millorar la connectivitat, la seguretat i la mobilitat sostenible”

 

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha assegurat que “estem molt contents que la Generalitat tiri endavant projectes llargament reivindicats a la ciutat, i que en el seu conjunt sumen 5 milions d’euros”. Segons ha subratlllat, la passera sobre la C-55, el nou eix per a vianants i ciclistes a la Carretera del Xup i la rehabilitació del pont de Sant Francesc, que incorporarà noves voreres, milloren els itineraris a peu i en bicicleta, augmenten la seguretat de les persones i promouen una mobilitat sostenible”. Pel que fa al nou enllaç a la C-55, l’alcalde ha afirmat que “resolem una anomalia històrica i permetem una entrada directe”.

 

Aloy també ha recordat que l’Ajuntament de Manresa completarà l’obra de la passera amb la prolongació de la vorera del carrer Alvar Aalto per tal de connectar-la, precisament, amb la nova passarel·la. El pressupost municipal d’aquest 2023 ja contempla una partida per aquests treballs de 285.000 euros. La previsió és que l’obra es pugui iniciar abans d’acabar l’any, un cop la passera ja estigui en funcionament.

 

(*) Peu de foto: La consellera Capella i l'alcalde de Manresa juntament amb altres responsables del Govern, sobre la passera

Amb la col·laboració de:
Campus Manresa - | Mapa web