Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

Nou itinerari dels Espais de Memòria de Manresa entorn als refugis antiaeris i els llocs significatius dels bombardejos franquistes sobre la ciutat

Nou itinerari dels Espais de Memòria de Manresa entorn als refugis antiaeris i els llocs significatius dels bombardejos franquistes sobre la ciutat


04/03/2021

El proper dijous dia 11 de març es presenta un nou itinerari audioguiat dels espais de memòria  de la ciutat "Els bombardeigs de l'aviació franquista sobre Manresa" i les plaques identificatives i informatives dels refugis i espais bombardejats col·locades a 9 indrets del recorregut. Els dies 13 i 14 hi haurà portes obertes al Refugi del Grup Escolar Renaixença

 

Durant la Guerra Civil, l’aviació franquista, ajudada per les de Hitler i de Mussolini, va executar bombardeigs  sistemàtics contra una població civil indefensa, que van provocar més de 5.000 morts a Catalunya. Manresa va ser bombardejada el 21 de desembre de 1938 i el 19 de gener de 1939. Les accions van provocar la mort d’un mínim de 35 persones. El 24 de gener les tropes franquistes van entrar a la capital del Bages.

 

Aquest dijous dia 11 de març, a les 7 de la tarda, es presenta a l’Espai Plana de l’Om el nou itinerari audioguiat dels espais de memòria de la ciutat que porta el títol "Els bombardeigs de l'aviació franquista sobre Manresa" realitzat per l'Associació Memòria i Història de Manresa, promogut per l'Ajuntament de Manresa i amb el suport de la Diputació de Barcelona.

 

Amb aquest itinerari es proposa un recorregut pels diferents espais que conserven la memòria de la Manresa bombardejada i també dels diferents esforços que els manresans i les manresanes van realitzar per protegir-se de les bombes. A través de la plataforma izi.travel es proposen 24 localitzacions i, per cadascuna d’elles, una extensa informació històrica que permet conèixer els fets i les seves conseqüències. L’enllaç a l’audioguia es pot trobar al web de l’Ajuntament de Manresa www.manresa.cat/itineraris_espais_memoria o directament al portal d’izi.travel, fent la cerca per Manresa.

 

Paral·lelament, s’han instal·lat nou plaques identificatives i informatives dels refugis i espais bombardejats col·locades en diferents indrets del recorregut. Totes elles contenen informació escrita i una imatge de documentació antiga o de l’interior dels refugis i un codi QR que remet a l’audioguia.

 

També es reeditarà el fulletó dels Espais de Memòria de Manresa per recollir la informació del nou itinerari.

 

La presentació estava prevista per al dia 24 de gener, amb motiu dels 82 anys del segon bombardeig sobre la població civil de Manresa i de l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat, però es va preferir ajornar els actes per les restriccions vigents aleshores a causa de la pandèmia.

 

En el moment actual, per la dificultat de fer visites guiades amb grups, s’ha optat per fer una presentació a l’Espai Plana de l’Om que comptarà amb la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo Obiols, amb una presentació per part de l’Associació Memòria i Història de Manresa que n’ha redactat els continguts a partir dels treballs de recerca de diferents membres de l’entitat. Cal fer reserva prèvia de l’entrada, a partir d’aquest dissabte, a www.kursaal.cat

 

Per completar l’acció de posar el nou itinerari a disposició de la ciutadania, també s’ha previst obrir les portes de nou al Refugi antiaeri del Grup Escolar Renaixença (carrer del Canonge Montanyà) i a l’exposició permanent “Manresa. I la mort va caure del cel. Els bombardeigs a finals de la guerra 1938/39” que hi ha a l’interior en memòria de les almenys 35 víctimes mortals que hi va haver.

 

Les portes obertes seran el dissabte 13 de març de 17 a 20 h i el diumenge 14 de març de 10 a 14 h. La visita es farà en grups reduïts i seguint les mesures de prevenció. Cal fer reserva de l’entrada a www.manresaturisme.cat a partir del dilluns dia 8.

 

Al llarg dels mesos de març, abril i maig, s’ofereix als centres educatius de la ciutat poder fer també la visita a l’interior del refugi sota l’escola Renaixença i l’exposició permanent que hi ha instal·lada.

 

Aquestes accions deriven del Programa Municipal de Memòria Històrica de Manresa i també donen compliment a un acord del Ple de l’Ajuntament de Manresa, a proposta de Fem Manresa, per difondre el coneixement sobre els bombardejos i els refugis antiaeris de la ciutat i dignificar-ne el seu estat.

 

 

Espais amb una càrrega simbòlica per a la ciutat



Els primers itineraris pels Espais de Memòria de Manresa es van presentar l’abril del 2018 amb l’objectiu de continuar el treball de recuperació de la memòria col·lectiva i reforçar la divulgació i la sensibilització sobre la història més recent de la ciutat.

La recuperació de la memòria de la ciutat té una plasmació directa en el seu patrimoni material i això es fa visible amb el reconeixement dels espais memorials i els indrets singulars que són escenaris de la memòria col·lectiva. Són els espais de la ciutat que conserven una càrrega simbòlica per a la població, llocs on succeïren fets i experiències vitals de la nostra història.

A partir de la recerca històrica i l'aportació de testimonis s'han identificat i valorat alguns d’aquests espais amb l'objectiu de contribuir a la difusió de la història, sobretot pel que fa a la recuperació dels fets viscuts durant la Guerra Civil i el Franquisme. Els tres primers itineraris creats a partir de senyalització in situ i de les corresponents audioguies són: La memòria de la Guerra Civil; La destrucció del patrimoni, les esglésies enderrocades; i Les Stolpersteine: homenatge als deportats manresans als camps de concentració nazis.

 

L’objectiu principal de posar en valor els Espais de la Memòria de la ciutat és pel sentit que tenen i el valor que aporten per la restitució de la dignitat històrica i per l'educació en la llibertat, el respecte als drets de les persones i en els valors que fonamenten la societat democràtica.

 

Amb la col·laboració de:
Campus Manresa - | Mapa web